Ticaret Bakanı Bolat Sanayici ve İş İnsanları İle Bir Araya Geldi
05 Ağustos 2024
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile “İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İstişare Toplantısı” yapıldı.
Kayseri Ticaret Odası’nda yapılan toplantıya Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın yanı sıra, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Ticaret Bakan Yardımcıları, İl Protokolü, sanayici ve iş insanları katıldı.
Toplantıda konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri sanayisi hakkında bilgi vererek, “Sınır şehri olmayan, limanı olmayan ilimizde, Kayserili sanayici ve iş insanları Türkiye’nin ortasında büyük bir gayretle hem üretiyor hem de ürettikleri ile Türkiye ekonomisine ve ihracatına ciddi katkılar sağlıyor. Huzurunuzda Kayserili sanayici ve iş insanlarımıza teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. İnşallah sizlerin de destekleri ile şehir olarak daha güzel başarılara imza atacağımıza inanıyorum” dedi.
Konuşmasında sanayicilerden gelen taleplere de değinen Başkan Büyüksimitci, “Üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği, tedarik zorlukları ve dengesiz navlun fiyatları pazarlarda rekabet gücümüzü zayıflattığı gibi, yurt dışı talep daralması da firmaları zorlamaya devam ediyor İhracat desteklerinin artırılması firmalarımızın uluslararası pazarlarda rekabet güçlerine güç katacaktır. Özellikle navlun iadesi veya mazot desteğinin artırılması gibi navlun maliyetlerine etki edecek kalemlerin artırılarak devam ettirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Finansmana ulaşımdaki zorluklar devam ederken, enflasyonu kontrol altına almak için yapılan faiz artışlarının firmaların krediye ulaşımını daha da zorlaştırdığını ifade eden Büyüksimitci, Bir şekilde krediye ulaşabilen firmalarımız ise, bu kadar yüksek oranlı faizlerle faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Özellikle işletmelerimizin yüzde 99’unu oluşturan, istihdamın yüzde 72’sini gerçekleştiren ve ihracatın yüzde 36’sını karşılayan KOBİ’lerimizin pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var” dedi.
İşletmelerin bir taraftan kalifiye eleman sıkıntısı yaşarken, diğer taraftan işverenlerin işçilik maliyetlerinden kaynaklı sıkışma yaşadıklarını kaydeden Büyüksimitci, yüksek istihdam maliyetlerinin yanı sıra, belli mesleklerin zorunlu istihdamı gibi uygulamalarla, adeta istihdamın cezalandırıldığını belirterek, bu konuda Bakan Bolat’ta destek talep etti.
Büyüksimitci, elektronik çek uygulamasının, çeki keşide eden taraftan başlayarak ciro eden tüm tarafların dijital ortamda takibinin yapılabilmesine ve ödemelerin sistem üzerinden takip edilmesine olanak sağlayacağını belirterek, bu uygulamanın sağlam bir hukuki ve teknolojik alt yapı ile yaygınlaştırılmasının, karşılıksız çek miktarında azalma sağlayacağını ve ödeme sistemlerinin daha sağlıklı bir şekilde yürüyeceğini söyledi.
Ticari kredi kartlarına taksit uygulanması talebinde de bulunan Büyüksimitci, “Finansmana erişimin kısıtlı olduğu ve kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele edilmeye çalışıldığı bir dönemde, sanayiciler olarak, ticari kredi kartı kullanımının teşvik edilmesi ve ticari kredi kartlarına taksit uygulamasına gidilmesini gerekli ve önemli görüyoruz. Sanayinin çarklarının dönmesi ve ticaretin daha sağlıklı bir zemine oturması anlamında bu uygulamanın katkısının yadsınamaz olduğu kanaatindeyiz” dedi.
Son olarak ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi konusuna değinen Başkan Büyüksimitci, “İhracatçılara yeşil pasaport verilmesine ilişkin usul ve esaslara göre son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon ABD Doları arasında olan firmalara 1(bir) pasaport verilmekte olup, 10 milyon doları geçtiğinde ikincisi verilmektedir. Bu ve diğer kademeler arası belirtilen ihracat baremleri yüksek olup ara kademedeki tutarların azaltılması ihracat yapan firmalarımızın yükünü hafifletecek ve işlerini bir nebze olsun kolaylaştıracaktır” şeklinde konuşmasını tamamladı.