GÜNEŞ ENERJİ SANTRELLERİNİN İNŞASI PROJESİ İHALE DÖKÜMANI

09 Ağustos 2023

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Sırbistan'ın Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı Kanunu'na dayanılarak, anılan ülkede batarya depolamalı yüksek kapasiteli güneş enerji santrallerinin inşası projesini gerçekleştirecek stratejik ortağın seçim prosedürünü belirleyen Karar'ın uygulanmasına yönelik Kararname'nin Resmi Gazete'de bildiriminin yapıldığı belirtilmiştir.

Yazıda devamla, söz konusu Karar'ın uygulanmasına yönelik Kararname kabul edilerek 14 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış ve akabinde Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanlığı tarafından batarya depolamalı yüksek kapasiteli güneş enerji santrallerinin inşasına yönelik projede stratejik ortağın seçimine yönelik proje teklif çağrısında bulunulduğu ifade edilmiş, mezkur proje teklif çağrısında, son başvuru tarihi 20 Eylül 2023 saat 10:00 olarak ifade edilmiştir.

Enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile yenilenebilir enerji sektörüne yönelik malzeme, ekipman ve yazılım tedarik eden firmaların bilgilendirilmesinin uygun olacağı vurgulanmış, Sırbistan Hükümetince yayımlanan 2023-2025 Dönemi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımına İlişkin Teşvik Planı uyarınca üç yıllık dönem içerisinde 1.300 MW yenilenebilir enerji ihalesi (1.000 MW rüzgar ve 300 MW güneş) açılmasının planladığı bilgisi iletilmiştir.

Söz konusu yazının ekinde bulunan Kararname, ihale dokümanı ve 2023-2025 Dönemi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımına İlişkin Teşvik Planı ekte yer almakta olup, ilave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimiz (belgrad@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı hususunu,

Bilgilerinize sunarız.

İlgili Dökümanlar