“Demir Çelik Sektörü Ekonomimiz Açısından Stratejik ve Kritik Bir Öneme Sahiptir”
07 Haziran 2023
Türkiye İş Bankası Proemtia Platformu tarafından “Demir Çelik Sektörünün Geleceği ve Dijital Dönüşümü” konulu panel düzenlendi. Kayseri OSB Ahi Evran Konferans Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri’nin aylık demir-çelik tüketiminin 130 ila 150 bin ton civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Konuşmasının başında Türkiye İş Bankası’na teşekkür eden Başkan Büyüksimitci, “Bu güne kadar reel sektörümüzün yanında olan İş Bankamıza katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ederim” dedi.
Konuşmasında Kayseri sanayisi hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Kayseri olarak 3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 üretim ağırlıklı Serbest Bölge, 16 Sanayi Sitesi ve 46 milyon metrekareden fazla planlı endüstri alanına sahibiz. Bunların yanı sıra, şehrimize bir OSB daha kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kuracağımız 4. OSB ile ilgili sanayicilerimizden bin 500’ün üzerinde talep aldık. Yeni kuracağımız OSB’de öncelikle, katma değeri yüksek, orta ve ileri düzey teknolojik yatırım yapmak isteyen sanayicilerimize öncelik vermek istiyoruz. İnşallah çalışmalarımızı hızla tamamlayıp, hem sanayicilerimizin yatırım alanı ihtiyacını karşılamış hem de şehrimize çevre dostu yeşil bir OSB’yi kazandırmış olacağız” dedi.
Kayseri’nin 11 milyar dolar GSYH’ya ve 7 milyar dolar da dış ticaret hacmine sahip olduğunu açıklayan Büyüksimitci, “2022 yılında Kayseri olarak 4 milyar dolara yakın (3.918) bir ihracat gerçekleştirerek, tüm zamanların ihracat rekorunu kırmış durumdayız. İnşallah bu yıl da 5 milyar doları yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplam ihracatçı sayımız 1700 civarında ve bu firmalarımızdan 22 tanesi TİM tarafından açıklanan ilk 1000 firma arasında yer aldı. İhracatçı firmalarımız tarafından bugüne kadar dünyanın 190 farklı ülkesine ihracat gerçekleştirdik. İSO İlk 1000’de ise 31 firmamız var” diye konuştu.
Demir-çelik sektörünün sanayileşmede lokomotif sektörlerin başında geldiğini ifade eden Büyüksimitci, otomotivden savunma sanayine, beyaz eşyadan inşaat sektörüne kadar çeşitli sektörlere girdi sağlayan demir-çelik sektörünün, ülkemiz ekonomisi açısından stratejik ve kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Dünyada Endüstri 4.0 ile birlikte ticaret, üretim ve tüketimin yeniden dizayn edilmeye başlandığını kaydeden Başkan Büyüksimitci, endüstri 4.0’a ayak uyduran şirketlerin, geleceğin rekabet koşullarına hazır olacaklarını ve dünya piyasalarında rekabet üstünlüğünü yakalayacaklarını söyledi.
Üretimde dijitalleşmenin verimlilik artışının yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getirdiğini belirten Büyüksimitci, “Biz de tüm bunların bilincinde olarak Kayseri Sanayi odası olarak, üyelerimizi verimlilik artışı, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm gibi konulara hazırlama gayretindeyiz. Gerek Kayseri Model Fabrikamız gerekse Odamızda kurduğumuz Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm ofislerimiz aracılığı ile eğitimlerimize devam ediyoruz. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. Yılında hep birlikte istişare içerisinde çalışarak, gerek Kayserimizi gerekse ülkemizi hak ettiği konuma taşıma gayretinde olacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.