Kayseri Model Fabrika 3. Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi

18 Ocak 2023

Kayseri Model Fabrika Öğren – Dönüş Programı 3. Lansman Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımı ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Model Fabrika’nın 2020 yılı ocak ayında kurulduğunu belirterek, “iki yıllık süre içerisinde 67. projemizi tamamlamış olup devam edenlerle beraber 73. öğren-dönüş projesini sürdürmekteyiz. Yakın tarihte sözleşmesi imzalananlarla beraber inşallah 1 ay sonra 81. projemize de başlamış olacağız” dedi.

Kayseri Model Fabrikanın şuana kadar yürüttüğü projelerde güzel başarılar elde edildiğine vurgu yapan Başkan Büyüksimitci, “Tamamlanan 67 projeye baktığımızda seçili ürün grubu ya da pilot bölgede günlük üretim artışlarında %40 ile %100 arasında değişen iyileşmeler sağlandı. 2 yıllık süre zarfında 65 farklı kurumdan, 700’e yakın farklı katılımcıya eğitimler verdik. Öğren-dönüş projesi kapsamında 60 farklı kuruma 700 günün üzerinde danışmanlık hizmeti sunduk. 73. projemizdeyiz dedik ama neden 60 farklı kurum diyoruz. Çünkü projeden memnun kalıp bizimle 2. kez, 3. kez sözleşme imzalayan kurumlarımız var ve bu hizmetler sadece Kayseri’de değil, Aksaray, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Çorum, Kırıkkale illerindeki kurumlarımıza da sunuldu. Şuan İstanbul’dan bir sanayicimiz de çok istekli bir şekilde hizmet talep ediyor” dedi.

Birçok üniversite öğrencisinin Kayseri Model Fabrikadan eğitim aldığını açıklayan Başkan Büyüksimitci şunları söyledi; “Hemen her projemizde üniversite öğrencisi yetiştiriyoruz. Her projemizde 2şer stajyer arkadaşımız görev aldı. Şu ana kadar toplamda 120’nin üzerinde öğrencimiz KMF’den eğitim alırken bunlardan 82’si projelerde görev aldı. Bu arkadaşlarımızın 38’i daha okulu bitmeden görev aldığı kurumda istihdam oldu. 6 akademisyenimiz projelerde görev alarak bilgilerini sahaya yansıtma imkanı buldu. Bu yönüyle de Üniversite – Sanayi işbirliğine fiilen önemli katkılar sağladığımızı düşünüyoruz”

Verimlilik Koordinasyon Ofisi kapsamında 37 firmaya yalın üretim konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti sunduklarını aktaran Büyüksimitci, “Kalkınma Ajansımız ile yaptığımız protokolle Kayseri Sanayi Odası’nda Verimlilik Koordinasyon Ofisi projesini hayata geçirdik. Bu çerçevede 37 firmamız yalın üretim konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti aldı. Bu vesile ile bir kez daha Kalkınma Ajansımıza teşekkür ederiz. Aynı zamanda model fabrikalardan alınan eğitimlere KOSGEB’in %60 hibe desteği KOBİ’lerimizi öğren-dönüş süreci için cesaretlendirmektedir. KOSGEB’e de destekleri için gönülden teşekkür ederiz” diye konuştu.

Kayseri Model Fabrika’nın dijitalleşme konusunda da hizmet vermeye başlayacağını açıklayan Büyüksimitci, “Kayseri Model Fabrikanın diğer önermesi de bilindiği üzere dijital dönüşümdür. Dün Bakanlığımız ve UNDP yöneticilerinin de gözetiminde yapılan ilk deneme testlerinde model fabrikada RFID sistemi ile ürün takibi, MESS yazılımla makinelerden anlık veri alınması, pick by light sistemi ile montajın kolaylaştırılması ve elektronik kanban süreçleri çalıştırılabildi. Yakın zamanda eğitim ve uygulama müfredatının da tamamlanması ile sanayicimizin Model Fabrikamızdan dijitalleşme konunda da hizmet almaya başlayabileceğini paylaşmak isterim” dedi.

Bir başkan projelerinin ise Sürekli İyileştirme Ödülleri olduğunu kaydeden Başkan Büyüksimitci, “Bu ödül süreci ile fabrikalarında iyileştirme faaliyetleri yürüten kurumlarımızın projelerini ödüllendirmek istiyoruz. Ödül sürecinde yalın tekniklerle yapılan iyileşmelerle beraber karbon emisyonunda yapılan iyileşmeleri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedeflerine sunulan katkıları da puanlayarak bu hususları sürekli sanayicimizin gündeminde tutmayı arzuluyoruz. Bu sürecin bağımsız değerlendiricileri arasında Bakanlığımızca yürütülen yarı zamanlı eğitmen yetiştirme programında yer almış arkadaşlarımızın da görevler almalarını arzuluyoruz. Birazdan program akışı içinde Yalın Elçileri Platformu adına arkadaşlarımız sizi ayrıca bilgilendirecek” şeklinde sözlerini tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yaptığı konuşmada, şu an Türkiye'nin 50'den fazla şehrinde sayıları 90'ın üzerinde teknopark bulunduğunu, 8 binden fazla şirketin teknoparklarda AR-GE ve inovasyon odaklı çalışma sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin başaramayacağı hiçbir şey olmadığını savunma sanayinde gösterdiğini vurgulayan Kacır, "Türkiye odaklandığında kamu kaynaklarıyla, özel sektör teşebbüsleriyle, akademisiyle, üniversite sanayi işbirliğiyle aynı hedef doğrultusunda odaklandığında neleri başarabileceğini hem kendi gördü hem cümle aleme gösterdi. Türkiye, nasıl savunma sanayinde ihtiyaç duyduğu bütün kritik platformları yerli ve milli imkanlarıyla bugün üretebiliyorsa, nasıl bu sayede kendi topraklarında terörle mücadelede büyük bir başarı kaydedebilmişse yine bu sayede nasıl sınır ötesi harekatlarda, dostlarının, kardeşlerinin ihtiyaç duyduğu cephelerde onların yanında olmayı başarabilmişse biz inanıyoruz ki sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarında benzer başarı hikayeleri yazmamızın önünde hiçbir engel yok." ifadelerini kullandı.

Vali Gökmen Çiçek de israfı sevmeyen ve tasarrufa önem veren Kayseri'nin model fabrika programını en iyi şekilde uyguladığını ifade etti.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de, projenin üretimin artmasında ve karbon gazının azaltılması konusunda ciddi bir faydasının olduğunu söyleyerek, “Özellikle hem projeden yararlananlarla konuştuğumuzda hem Sanayi Odası Başkanımızla sohbetlerimizde hem model fabrikayı gezdiğimizde sanayiye çok büyük katkısının olduğunu gördüm. Birde Kayseri'ye ayrı yakışıyor. Dolayısıyla özellikle israfın önlenmesi noktasında ciddi bir katkısı var. Üretimin artması aynı zamanda karbon gazının azaltılması konusunda ciddi katkıları var” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından projeye dahil olan firmalara plaket takdim edildi.

Paylaş

Kayso Gündem
Facebook
Twitter
İnstagram
İstatistikler