Kayseri İş Dünyası Hukuk Sisteminden Beklentilerini Anlattı
14 Haziran 2022
Dünya Gazetesi ve Daha İyi Yargı Derneği işbirliğinde, Kayseri Sanayi Odası’nın da katkıları ile yapılan “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” toplantısının sekizincisi Kayseri’de gerçekleşti.
DÜNYA Gazetesi ve Daha İyi Yargı Derneği’nin birlikte düzenlediği “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” kapsamında Kayseri toplantısı iş dünyası ve hukuk camiasından isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Anadolu’nun Küresel Rekabetçiliği İçin A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu başlığında iş dünyasının hukuktan beklentileri konuşuldu.
DÜNYA Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Daha İyi Yargı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Gün ve Genel Sekreteri Meral Tuğçe Özbilen ile KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSİAD Başkanı İbrahim Yılmaz, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ve Kayseri Barosu Üyesi Av. Ahsen Hamurcu Sümer konuşmacılar arasında yer aldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda hayata geçirilecek hukuksal düzenlemelerin önlerini açacağını söyledi.
Başkan Büyüksimitci, “Beklentimiz, sürdürülebilir büyüme ve katma değerli üretim hedeflerimizin yolunu açacak, hukuksal ve diğer düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi, hukukun en iyi şekilde işlemesidir. Ülkemizin yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkması ancak hukuk devleti yapımızı güçlendirmekle mümkündür. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında, Kayseri Sanayi Odası olarak üyelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini derleyerek ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmak üzere TOBB’a iletmekteyiz” dedi.
Oda olarak takip ettikleri konular hakkında da bilgiler aktaran Başkan Büyüksimitci, “Bu kapsamda son dönemde takip ettiğimiz hususlar şunlardır: Çalışanların İcra Takiplerinde İşveren Sorumluluğu, Şirket Hesaplarına Konulan Blokeler, Çek/Senet Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar, İşçi/İşveren Davalarında Zaman Aşımı Süresi Uzunluğu, Tahsilat Yöntemleri Ve İcra İşlemleri, Seramik Sektörü Maluliyet Sistemi, Meslek Hastalıkları Konusunda Sigorta Poliçesi Sorunu, Teminat Mektuplarında Yaşanan Sorunlar, Alternatif Çözüm Yolları Yönüyle Ortaya Çıkan Aksaklıklar” şeklinde konuştu.
KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya ise, “Pastayı büyütmemiz lazım ama önce mevcudu korumalıyız. 1990 yıllarından sonra bir kalkınma hamlesine başladık aşağı yukarı 30 yıldır çeşitli badireler atlatmamıza rağmen bu kalkınma devam ediyor. Bu yıllarda kurulan KOBİ’lerin burada büyük önemi var. KOBİ’lerimizin yarısı ikinci nesle fire vererek devam ediyor. Tek yol kuralları sağlam koymak. Kayseri’de güçlü aile yapıları oluşmuş olabilir ama bunun devam edeceğinin garantisi yok. Bunun için acilen şirket anayasaları oluşturmalıyız. Bir şirket anayasası yazılmalı. Nasıl koruyucu hekimlik sistemi varsa şirketlerdeki problemleri çözümü için de hukuk danışmanlarını üçüncü bir göz olarak şirketlerimizde çalıştırmamız ve gelecek tehlikeleri önceden görerek tedbir almamız gerekiyor. Diğer bir konuda artık şirketlerimizin uluslararası hukuku iyi bilen hukukçulara ihtiyacının olması. Ortaklık kültürünü belli standartlara oturtabilirsek elli yıllık, 100-200 yıllık şirketlerimiz olabilir” dedi.
KAYSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ise, “İş dünyası olarak; dava süreçlerinin uzun olmamasını ve iş davalarında daha donanımlı hâkimlerin olmasını istiyoruz. Dürüstlük ilkesi rafa kalkmamalı. Çek senet davalarında çok zor şeyler yaşıyoruz. İşçi işveren davaları da süreçlerde olsun, davaların görülmesi anında olsun çok sıkıntılı ve uzun geçiyor. Hâkimler ‘işveren güçlüdür ve ben bunu haksız göreyim’ bakış açısıyla hareket ediyor. Bu önyargıyı geçemiyoruz. Sıkıntı hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığıdır. Kanun koyucu ve uygulayıcıların bir araya getirilmesi ve adım atılması gerekiyor. İş dünyası ile birliktelik ve ortak hareket etmek gerekiyor. Eğer güçlü toplum olmak istiyorsak ancak hukukun üstünlüğü ve tam bağımsız yargı ile bu mümkün olacak. E-duruşma sisteminin yaygınlaşması, arabulucunun etkinleştirilmesi ve iş davalarında sürenin kısaltılmasını istiyoruz” diye konuştu.