BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ TIR NAKLİYATI

24 Kasım 2021

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yakın geçmişte TIR Sözleşmesini uygulamaya başladığı, bu sayede TIR Karnesi kapsamında BAE hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlandığı hatırlatılmıştır.

BAE'den Türkiye'ye TIR Karnesi kapsamında ilk taşımanın gerçekleştirildiği bu ay içerisinde söz konusu taşımayı yapan araca dönüş yükü yüklenerek, ülkemizden (İstanbul çıkışlı olarak) BAE'ye TIR Karnesi kapsamında yapılan ilk ihraç ürünü taşıma işlemi de gerçekleştirilmiş olduğu ifade edilmiştir.

Zaman ve maliyet açısından da büyük faydalar sağlanmış olup, Marmara bölgesinden Basra Körfezi'ne ortalama 20 ila 26 gün süren denizyolu seferlerine kıyasen 7 günlük sürede intikal edildiği ifade edilmiş, böylece dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığı nedeniyle bütün paydaşların maruz kaldığı maliyet artışı ve eşya tesliminde gecikme gibi sorunlardan kaçınılması ve ciddi oranda tasarruf edilmesi imkânı da vurgulanmıştır.

BAE ile karşılıklı ticaretimizin son 5 yılda ortalama 9.500.000.000 ABD Doları düzeyinde bir hacme sahip olduğu da düşünüldüğünde, söz konusu gelişmenin ithalat ve ihracat işlemlerinde intermodal taşımacılığın gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.