Savunma Sanayii İl Buluşması KAYSO’da Yapıldı

11 Ekim 2021

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) işbirliğinde düzenlenen “Kayseri Savunma Sanayii İl Buluşması” programında savunma sanayi paydaşları KAYSO’da bir araya geldi.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile kurumların yönetim kurulu başkanları, genel müdürleri, genel müdür yardımcıları ve uzmanlarından oluşan yaklaşık 50 kişilik heyet, KAYSO’da gerçekleşen programda sanayicilerle buluştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, toplantı ve gezilerle yaklaşık 45 firmanın değerlendirildiğini belirterek, yaklaşık 60 kişilik ekibi ile Kayseri’ye gelen Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve ekibine teşekkür etti.

Kayseri sanayisinin mevcut durumu ve savunma alanında geçmişten gelen altyapısıyla ilgili açıklamada bulunan Büyüksimitci, “3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 Serbest Bölgesi, 1 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 16 Sanayi Sitesi ile 46 milyon metrekareden fazla planlı endüstri alanına sahip bir kentte yaşıyoruz. 2021 yılında 3,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Geçen sene ülkemizin ihracatı yüzde 6 azalırken, biz Kayseri olarak ihracatımızı pandemiye rağmen yüzde 5 oranında artırdık. İlk bin ihracatçı firma arasında 21 şirketimiz yer alıyor. 2020 yılında bin 684 ihracatçı firma sayısına ulaştık. Bu firmalarımız dünyanın 179 farklı ülkesine ihracat gerçekleştirerek, bölgemize ve ülkemize katma değer sağlıyor” dedi.

Kayseri savunma sanayisinin temellerinin 1920’li yıllarda atıldığını ifade eden Başkan Büyüksimitci, “1926’da Kayseri’de Tayyare ve Motor Türk AŞ uçak fabrikası açıldı. 1954 yılında Kayseri’de 2'nci Ana Bakım Merkez Komutanlığı kuruldu. Bugün Kayseri’de yeni nesil stratejik nakliye uçağı A400M başta olmak üzere, tüm uçakların fabrika seviyesi bakım, onarım, revizyon ve modernizasyon işlemleri yapılıyor. Kayseri’nin bu alandaki zengin birikimi, kenti bir Sivil Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi haline rahatlıkla dönüştürebilir nitelikte. Dolayısıyla Kayseri, savunma sanayisinde köklü bir geçmişe sahip” diye konuştu.

Kayseri’de tank sanayisine, uçak sanayisine ve silah sanayisine 500 civarında ürün ve hizmet sayısı ile ciddi şeklide tedarik yapan firmalarımız olduğunu ifade eden Büyüksimitci şunları söyledi; “Yine savunma sanayisine yazılım yapan, helikopter parçaları üreten sanayicilerimiz var. Bugüne kadar Savunma Sanayii ile iş yapmış olan toplam 49 Firmamız var. Bu firmalarımızda toplam 300’den fazla mühendis çalışırken, 3.000’in üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Savunma sanayisi ile ilgili Kayseri’de birikmiş bir potansiyel olduğu inancındayız. Sahip olduğumuz nitelikli insan gücü ile şehrimizin bu potansiyelinin ortaya çıkarılması adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”

Kayserili iş insanlarının yaptıkları bağışlarla kurulan ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına bağışlanan ASPİLSAN ENERJİ’nin geçen süre içerisinde büyük gelişmeler sağlayarak, ürün çeşidini 150’nin üzerine çıkardığını açıklayan Büyüksimitci, günümüzde sivil ve askeri her türlü el/sırt telsizlerine, savaş araç gereçlerine, uçak ve helikopterlere ait aküler üretebilir duruma geldiğini söyledi.

Kayseri’nin 10 iş insanının bir araya gelerek örnek oluşturacak bir yatırım yaptıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Sizlerin ve SSB’mızın çok değerli mensuplarının teşviki ve yaptığımız fizibilite çalışmaları neticesinde savunma sanayinde ileri teknoloji malzemeleri sektöründe özellikle yüksek ısı dayanımı gerektiren alanlar için seramik bazlı malzeme ve zırh üretiminin Kayseri için uygun bir yatırım olarak ön plana çıktı. Savunma sanayimizin stratejik planında yer alan önceliklere doğrudan katkı sağlayacağını öngördüğümüz bu yatırımın başta tank projeleri olmak üzere zırh ile korunma ihtiyacı olan diğer savunma araç ve gereçlerinde kullanılabilecek milli bir ürün olabileceği planlanmıştır. Örnek olacağını düşündüğümüz bir ortaklık modeli oluşturarak Kayseri’nin 10 iş insanını bir araya getirerek özel sektör yatırımı olarak gerçekleştirilebilecek üretim konusunun savunma sanayimizin ihtiyaçlarına katkı sağlama ve Kayseri’li sanayicilerimizi savunma sanayine milli ürün üretmeye yönlendirmek üzere örnek teşkil etme potansiyelini sağlamak istiyoruz” dedi.

Başkan Büyüksimitci son olarak, ülkemizin savunma sanayisinin son yıllarda büyük bir atılım yapmasına verdiği teşvik ve desteklerden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’a, Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. İsmail Demir ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, savunma sanayi il buluşmaları ile alana olan ilgiyi kanalize etmek, kabiliyetleri birleştirmek, işbirliklerini sağlamak ve tüm süreçler için sağlıklı iletişim kanalları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Savunma sanayi alanındaki projelere yılda 150 milyon TL civarında, Ar-Ge projelerine ise 300 milyon TL civarında destek verdiklerini kaydeden Demir, “KOBİ’lerin ve yan sanayinin gelişmesine önem veriyoruz. Ana yüklenicilerimize koyduğumuz şartlarla KOBİ’leri desteklemek istiyoruz. Burada firmalarında kaliteli ürünlere ihtiyacı var. Burada destek bekleyen, gelişmesi gereken firmalarımıza da destek olduğumuz programlar var.  Yerli olabilecek hiçbir ürünü dışardan almama kararındayız. İlgili alanda yetenek yoksa kabiliyet var mı bunları tespit etmek için çalışmalar önemli. Bunun için savunma sanayi başkanlığı olarak çalışmaya kararlıyız. Bizim nelere ihtiyacımız olduğunun da sizler tarafından bilinmesi önemli. Sizlerin bunları anlamanız ve girişimci olanların o yönde yatırım yapmalarını sağlamak üzere çalışmalıyız. İletişimde bir eksiklik yaşanmaması için beraber çalışacağız. Ayrıca firmalarımıza desteklerimiz de var. Savunma sanayi alanındaki projelere yılda 150 milyon TL civarında, Ar-Ge projelerine ise 300 milyon TL civarında destek veriyoruz. Ayrıca Savunma Sanayi Destek Fonumuz var. Burada da projelere yatırımcı ve kaynak bulma amacındayız” şeklinde konuştu.

Paylaş

Kayso Gündem
Facebook
Twitter
İnstagram
İstatistikler