“Meclis Başkan Yardımcımız Baloğlu, “Küresel Pazarda Standartları Hazırlayan Ülke Olmalıyız”

28 Eylül 2021

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ortak finansmanıyla yürütülen 'Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi' kapsamında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 'Standartlara Yön Ver' semineri düzenlendi.

Seminere Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Başkan Yardımcısı İlhan Baloğlu, Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve iş insanları katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan KAYSO Meclis Başkan Yardımcısı İlhan Baloğlu, küreselleşme ile birlikte bölgesel ve küresel yeni kuralların ortaya çıktığını belirterek, bu kuralların ürün yada hizmetlerin üretilmelerine belirli standartlar getirdiğini söyledi.

Baloğlu, “Bu standartları kullanan işletmeler, uluslararası arenada kendilerine rekabet avantajı sağlarken, küresel ticarette de üstünlüklerini korumuşlardır. Yani standartlar, bütün dünyada, sanayide, tarımda ve daha birçok sektörde küresel rekabetin ön şartı haline gelmiştir” dedi.

Hedef pazarlara girmenin ve kalıcı olmanın anahtarının standardizasyondan geçtiğine vurgu yapan Baloğlu, Gelişmiş ülkelerin küresel ticaretteki üstünlüklerini devam ettirmek için standardizasyon faaliyetlerine etkin bir şekilde katıldıklarını biliyoruz. Bizde ülke olarak artık standartlara uymakla kalmayıp, küresel pazarda daha güçlü olmak için standartları hazırlayan tarafta daha etkin şekilde yer almalıyız” dedi.

Türkiye’nin standartları belirleyen küresel oyuncuların olduğu masaya çok daha güçlü bir şekilde oturması bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Baloğlu, Ülkemizin bu yarışta ön saflarda yer almasını sağlamak hepimizin ortak hedefi olmalı. Bu konuda TSE ile TOBB arasında imzalanan iş birliği protokolüyle çeşitli çalışmalar ve eğitimler yapıldığını biliyoruz. İnşallah özel sektörün ve TSK’larında katkıları standartları uygulayan değil standartları belirleyen ülke olmak için hep birlikte gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.