Kayseri Model Fabrika 1. Öğren Dönüş Projesi Lansman Toplantı Yapıldı

25 Ağustos 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde Odamız iştiraki ile Abdullah Gül Üniversitesi ve Kayseri Ticaret Odası ortaklığında kurulan Kayseri Model Fabrika 1’nci Öğren Dönüş Projesi Lansman Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar,  UNDP - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, AGÜ Rektörü, Kayseri Model Fabrika YK Başkan Vekili Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, KAYSO ve Kayseri Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, ve sanayiciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Kayseri Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Model Fabrika’nın eğitimlerinden 50’nin üzerinde farklı kurumdan 480’in üzerinde sanayicinin yararlandığını belirterek, eğitimler sonucu yüzde 40 ile yüzde 100 arasında günlük üretim artışı sağlandığını söyledi.

Model fabrika hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Kayseri Model Fabrika 2020 yılı ocak ayında kuruldu. Eylül 2020’den itibaren de eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Model Fabrikanın 2 önemli faaliyet alanı var. İlki Yalın Dönüşüm ile işletmelerimizin üretim verimliliklerinin artmasına katkı sağlamak, ikincisi ise işletmelerimizi dijital dönüşüme hazırlamak” dedi.

Model Fabrika bünyesinde 15 bin saatin üzerinde eğitim verdiklerine dikkat çeken Büyüksimitci, “2020 yılı Ekim ayından itibaren 15.000 insanxsaatin üzerinde Eğitim ve danışmanlık hizmeti sunduk. 50’nin üzerinde farklı kurumdan 480’in üzerinde sanayicimiz eğitimlerimizden yararlandı. Kayseri’den katılımcılarımız olduğu gibi İstanbul, Çorum, Aksaray, Nevşehir illerinden de katılımcılar eğitimlerden istifade etti” diye konuştu.

Ülke olarak üretim maliyet endekslerinde ve ülkeler arası rekabet endeksinde daha da yukarılara çıkmamız gerektiğini ifade eden Büyüksimitci, bu anlamda Model Fabrikanın maliyetlerin düşürülmesine ve verimliliğin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

İşletmelerde verimliliği artırmaya yönelik ORAN Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesi’ni hayata geçirdiklerini açıklayan Büyüksimitci şunları söyledi; “Bu çerçevede ilimizde mobilya, elektrikli ev aletleri, fabrikasyon metal ürünler ve makine imalat sektörleri olmak üzere, 4 farklı sektörden 50 firmamız 15’er gün yalın üretim konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti alacak. Projenin mobilya ve metal imalat sektörleri için olan kısmının ihalesi tamamlandı. Yalın Enstitü bu konuda hizmet veriyorken Model Fabrika da gönüllü olarak proje içinde yer alıyor. Şuana kadar 7 mobilya firmamızda çalışmalar tamamlandı. 3 metal sektöründen firmamızda projeler başladı ve peyder pey 2022 yılı Ocak ayına kadar 35 işletmemizde çalışmaların tamamlanmasını hedefliyoruz”

İşletmelerin çaba göstermeleri durumunda sürekli iyileşme yolculuğunda önemli kazanımlar elde edeceklerine dikkat çeken Büyüksimitci, “Eğer bu konu işletmelerimiz tarafından önemsenir, çaba sarf edilirse kısa zamanda iyileşmelerin olacağını görecekler. Ancak üretim alanındaki bu iyileşmelerin işletmeler içinde yayılımı ve sürdürülebilirliği ancak yöneticilerin süregelen çabalarına bağlı olacaktır. Bu noktada KAYSO olarak bizler yanınızda olacağımız gibi eminim KMF’nin diğer paydaşları olan KTO ve AGÜ de aynı desteği vermeye hazır olacaklardır” şeklinde konuştu.

Başkan Büyüksimitci, Projenin hayata geçmesine katkı veren Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere UNDP ve KfW Alman Kalkınma Bankasına, Abdullah Gül Üniversitesi’ne ve Kayseri Ticaret Odası’na teşekkür ederek sözlerini tamamladı.