MENŞE ŞAHADETNAMESİ VE ÖZEL MENŞE ŞAHADETNAMESİ'NİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

İlgi: 31.10.2018 tarih ve 2083 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda; Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek ikinci bir talimata kadar her iki usulde (hem manuel hem de Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden elektronik olarak) düzenlenebileceği bildirilmişti. Ayrıca, söz konusu belgelerin üzerinde elektronik ortamda düzenlenen diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamanın aksine, karekod veya doğrulama koduna yer verilmemesi ile belgelerin elektronik ortamda onaylanmasının ardından Oda personelince ıslak olarak imzalanması gerektiği ifade edilmişti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Ticaret Bakanlığı’nın Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin her iki usulde de onaylanması ve ıslak imzalanması yönündeki talimatının akabinde, TOBB tarafından söz konusu belgelerin tamamen MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesine yönelik Ticaret Bakanlığı nezdinde muhtelif tarihlerde birçok kez girişimde bulunulduğu belirtilmiştir. Buna ilaveten, TOBB’un temsil edildiği kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren başta Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi olmak üzere ilgili tüm platformlarda konunun gündeme getirildiği ifade edilmiştir.

Yazıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ortaya çıkmasını takiben, anılan belgelerin üzerine karekod ve doğrulama linki koymak kaydı ile sadece MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesi hususunda söz konusu Bakanlığa ivedilikle yeniden başvurulduğu bildirilmiştir.

Bu defa, TOBB tarafından yapılan girişimler neticesinde Ticaret Bakanlığı’nca Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ortaya çıkan durumun göz önüne alındığı vurgulanmış olup, Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgelerinin sadece MEDOS sistemi üzerinden düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına 08 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçileceği belirtilmiştir.

MEDOS sistemi üzerinden onaylanan söz konusu belgelerin Oda personelince ıslak olarak imzalanmasına söz konusu tarih itibariyle gerek olmamakla birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili ülkelere gerekli bildirimlerin yapılacağı bildirilmiştir.

MEDOS sistemi üzerinde gerekli çalışma TOBB tarafından yapılmakta olup, diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamalarda olduğu gibi 08 Nisan 2020 tarihinden itibaren MEDOS üzerinden düzenlenen ve onaylanan Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin üzerine karekod ve doğrulama koduna yer verileceği bilgisi verilmiştir.

08 Nisan 2020 tarihinden itibaren Menşe Şahadetnamesini onaylamakla yetkili 252 Odamız ve bu Odalarımız arasında yer almakla birlikte Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgesini onaylamakla ayrıca yetkilendirilen Odalarımızın elektronik ortamda onay işlemi tamamlanan ilgili belgelere ayrıca ıslak imza atma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.