KAYSO’da GES Uygulamaları Fırsatları Konuşuldu
13 Mayıs 2019
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ile Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) işbirliğinde "Çatılarda Güneş Enerji Santrali (GES) Uygulama Fırsatları" konulu seminer düzenlendi.
Odamız Konferans solunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Genel Sekreteri Nihat Molu, dünyadaki enerji ihtiyacının her geçen gün artması ile birlikte sınırlı miktarda bulunan fosil yakıtlı kaynakların yavaş yavaş tükenmeye başladığını belirterek, artık insanların sürekli yenilenen ve çevre dostu enerji kaynakları arayışına yöneldiğini söyledi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin, tüm dünyanın enerji talebini karşılayacak kadar büyük bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Genel Sekreterimiz Molu, ülkemizde de enerji ihtiyacının hızla arttığını, güneş enerjisi potansiyelinin elektrik üretmek amacıyla değerlendirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.
Bu öneme binaen GENSED ile düzenlenen toplantının yararlı olacağına vurgu yapan Molu, toplantısının düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye gelen TEDAŞ Eski Genel Müdürü Mükremin Çepni, çatılarda uygulanan güneş enerji sistemlerinde ülke olarak çok geride olduğumuzu belirterek, dışa bağımlılığın azaltılması açısından yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan ise, güneş enerjisi sistemlerinde mevzuatın çok hızlı değiştiğini belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde mutlaka güneş enerji sistemiyle tanışacaksınız." ifadesini kullandı.
Erkan şöyle devam etti; "Cep telefonu ilk çıktığında 3 - 4 bin dolardı. O zamanlar kimsede yoktu, şimdi herkes kullanıyor. Herkesin cebinde 100 - 200 dolarlık bir cep telefonu var. 2001 yılında sektörde iş yaparken panelin vatını 5 Avrodan satıyorduk, şu anda 0,30'lardayız. Yani maliyetler gittikçe düşüyor. Düşmeye devam edecek"
Güneş enerjisi alanında yapılan yatırımların sosyal boyutuna değinen Erkan, "Bu yapılacak yatırımlar karbonmonoksit salınımını azaltacak. Özellikle depolama alanındaki genişlemelerin çok farklı boyutlara geleceğine inanıyoruz. Dünyada her sene 100 gigavatlara varan kurulumlar oluyor. Bu hızlı büyümenin ülkemize de yansımalarını göreceğiz" dedi.
Daha sonra katılımcılara GES’lerin ticarethane, sanayi ve inşaat uygulamalarındaki teknolojik gelişmeleri, çatı pazarındaki mevzuat, finans ve kalite kontrol konularında uzmanlar tarafından bilgiler verildi.
11:48, 21.12.2018